Bahan bahan
- 5 cawan tepung gandum
- 3 sudu rempah ketumbar *
- 3 sudu jintan putih *
- 3 ulas bawang besar *
- 5 ulas bawang putih *
- santan pekat 1 peket
- 5 sudu udang kering * (lagi banyak lagi sedap)
- 3 sudu serbuk cili kering *
- 5 tangkai daun kari diricis halus
- 1 biji telur
- garam & serbuk perasa ayam atau bilis
- 60 gm butter (2 sudu je, jangan lebih sebab nanti rapuh sangat)
Cara membuat :
Kisar bahan bertanda *
Tepung,
daun kari, garam, serbuk perasa, butter digaul kemudian masuk kan bahan
kisar. Uli dengan santan sikit2 hingga jadi doh yang kenyal. Rehatkan
doh ni kejab lepas diuli. Lepas tu doh akan jadik sebati dan gebu hasil
dari ulian tadi.Dan selamat melenyek kat acuan kuih siput hingga
habis.Dalam proses mengoreng taburkan sekali beberapa helai daun kari
untuk lebih sedap.
Kuih
ni sangat asyik dimakan dan sangat sedap kalau bahan2 dalam resepi tu
cukup segala rempah ratus dan bumbunya.Hasil dari adunan diatas boleh
dapat 1 balang kuih siput ni. Sangat sedap untuk dikunyahkan walaupun
masa nak menghasilkan buat kuih ni sungguh mencabar. kalau buat ramai
mesti seronok tak lah bosan kalau buat sorang2.
0 comments:
Post a Comment